Een ecologische quickscan of natuurtoets is een globale inventarisatie en effectenbeoordeling naar aanleiding van een ruimtelijke ingreep. Met een dergelijk onderzoek brengt een ecoloog de beschermde planten en dieren die voor (kunnen) komen in kaart. Hierbij word gekeken of er geschikt habitat aanwezig is en of de soorten in de omgeving zijn waargenomen door andere experts aan de hand van verspreidingsgegevens. Vervolgens beoordeelt de ecoloog of de geplande werkzaamheden negatieve effecten hebben op de aanwezige beschermde soorten en geeft hij advies over de vervolgstappen.
Een ecologische quickscan flora en fauna is noodzakelijk bij ruimtelijke ontwikkelingen, zoals verbouwing, renovatie of sloop. Bij het na-isoleren van een woning gaat het vaak mis. De kans is namelijk groot dat er beschermde dieren verblijven in de tussen ruimte van de binnen en buiten muur, ook wel de spouw genoemd. Met name vleermuizen hebben daar hun rustplaats. Wanneer de openingen in de muur (stootvoegen) groot genoeg zijn kunnen ook vogels, zoals gierzwaluwen gebruik maken van de spouw. Een aanvullend onderzoek kan uitsluitsel geven over het precieze aantal en de te nemen maatregelen om de flora en fauna te beschermen. Op deze manier waarborgen wij de natuurwaarden en wordt overtreding van de Wet Natuurbescherming voorkomen.
Binnen 2-3 weken kan Kwinfra het Quickscan rapport aanleveren.
Een aanvullend vleermuizenonderzoek is vereist als tijdens de ecologische quickscan blijkt dat er (mogelijk) verblijfplaatsen van vleermuizen worden aangetast door de werkzaamheden.